Românii, bucătăria și imobiliarele
Din cele mai vechi timpuri, incăperea denumită bucătărie ocupă un loc important în viața oricărui român. Nu doar ca loc unde se gătește. Nu, nu… În România bucătăria are mai multe roluri.
În primul rând aici este locul unde iei micul dejun, prânzul și cina. Dacă vesticii, spre exemplu, au incăperi dedicate, în “dining” sau “living” spre exemplu, românii preferă să mănânce în bucătărie. Doar în anumite cazuri(onomastici, musafiri, pomeni, etc.) românul mănâncă în sufragerie, pe terasă sau în vreo altă incăpere specifică. Până la urmă… are și logică. De ce să lași o dâră de ciorbă până în living, să consumi calorii inutil făcând drumuri prin casă, să nu ai la îndemână vreun tacâm sau vreo bere rece din frigider…
În al doilea rând, când ai vreun musafir(rudă sau prieten apropiat) “de-al casei”… nu îl duci în casă! Direct îl pui la masă… în bucătărie. Acolo se stă, se povestește, se bea, se bârfește, se socializează. Chiar așa: de ce se folosește expresia “de-al casei” și nu “de-al bucătăriei”???
În al treilea rând: știați că bucătăria este încăperea care acaparează cea mai mare parte din investiția de amenajare și utilare a unei locuințe? Da, este cea mai valoroasă cameră. Mobila de bucătărie(în special cea facută pe comandă), electrocasnicele, gresia și faianța, sunt cele care fac investiția în această încapere să fie una semnificativă.
Aspectul, forma și dotarea unei bucătării au un rol destul de important în procesul de vânzare a unei locuințe(apartament sau casă). În multe cazuri, chiar este un factor decisiv în intenția de cumpărare.
Iată un top al preferințelor potențialilor cumpărători:
– bucătăria să aibă loc de luat masa. Adică să fie o masă și minim două scaune. Preferabil cu mai multe locuri(scaune sau colțar), din motivele enumerate mai sus.
– mobila de bucătărie să fie practică, aspectuoasă și încăpătoare, cea mai dorită fiind cea facută pe comandă. Totodată, electrocasnicele încorporate să fie de calitate și aspectuoase. În ultimul timp, mașina de spălat vase și frigiderul încorporat în mobilă aproape că au devenit opțiuni standard în amenajarea bucătăriei.
– o fereastră mare sau chiar mai multe, care să ofere cât mai multă lumină naturală și să aerisească cât mai repede și mai bine încăperea. Poziționarea acestora este de asemeni importantă.
-bucătărie separată sau open space? Ei bine, fiecare tipologie are susținătorii săi. De exemplu pentru o familie care este adepta meselor gătite acasă, o bucătărie separată este mai practică, deorece ofera un spațiu ce delimitează activitatea preparării mesei de activitățile copiilor sau de sesiunea de zapat la televizor a soțului. Iar aromele nu se plimbă prin toată casa. Pe de altă parte, un cuplu tânăr care vine seara de la muncă și comandă mâncare acasă, preferă o bucătărie open space. Totodată, acest tip de bucătărie mărește în mod practic suprafața utilă a locuinței.
De ce să ții cont când pui locuința la vânzare:
– asigură-te că atunci când faci poze, să subliniezi privitorului spațialitatea, amenajarea și utilarea bucătăriei
– îndepărtează ustensilele, pătrează chiuveta goală și curată, blatul să fie liber, asigură-te că toate ușile sunt prinse bine in balamale, electrocasnicele lucesc a nou, iar pe masă pune un coș cu fructe. Dacă intârzie oamenii la vizionare, mai manâncă un măr, o să vezi că ajută…
– prezintă bucătăria în amănunt: de unde ai luat mobila, cum funcționează electrocasnicele, cât de mare e spațiul de depozitare.
– dacă este cea mai aspectuoasă și valoroasă încăpere a locuinței, finalizează prezentarea proprietății prin a invita potențialii cumpărători să se așeze pentru negociere la masă în bucătărie… ca românii.