Anunțuri imobiliare: preț redus
Cum reacționează lumea când vede că ai redus prețul din anunț?
Cea mai întâlnită reacție este:
“A scăzut din preț pentru că nu a vrut nimeni să cumpere!”
Oamenii se gândesc că nu s-a vândut proprietatea pentru că:
– a fost prețul prea mare
– imobilul “e prea nașpa”
– amândouă variante
Să nu crezi că dacă scrii “am ajustat prețul” sau “veste bună: am redus prețul” sau altceva de genul, lumea o va percepe ca pe o facilitate, ca pe un discount și se va înghesui să cumpere. Nu, nu. Dimpotrivă, va încerca să tragă mai tare de preț în jos pentru că… se simte că ești disperat.
Apropo, mai țineți minte reclama? La asta mă refer:
Așa că, dacă vine vorba de vânzarea unei proprietăți(apartament, casă, teren, spațiu comercial) cea mai bună variantă e să pleci din start cu un preț la care ai șanse să se vândă. Nu-l pune mai mare pe considerentul că dacă nu se vinde, mai las din preț.
Cel mai rău e când mai și faci reclamă masivă, iar apoi dai înapoi. Pe de o parte ai pierdut timp și bani inutil, pe de alta, îți mai și arăți “înfrângerea”.
Așa că străduiește-te să pui imobilul pe piață la cea mai apropiată valoare față de prețul de vânzare. Nu spera că dai lovitura și vinzi la extra preț. “Și totuși, dacă o vând la preț mai mare?”
Lăcomia nu duce la nimic bun. Șezi blând.
Iar dacă tu nu te grăbești și ai chef să joci la lotto, adică vrei să pui casa la un preț cu mult peste valoarea ei, atunci bagă tu bani și investește timp și muncă în promovare și lasă-mă pe mine ca agent imobiliar să nu îmi pierd banii, timpul și nervii cu promovarea unui produs supraevaluat. Mai mult, tot pe mine mă înjură lumea… ba că e preț nesimțit, ba că eu stric piața cu prețurile astea, etc.
Eu ca agent, broker, consultant imobiliar am datoria(morală în primul rând) să îți spun că nu e realist prețul(ori în urma unei evaluări, ori ca urmare a unei certitudini profesionale).
Mai este varianta în care tu ca proprietar spui: “Pune în anunț un preț mai mare ca să avem de unde lăsa.” Să știi că asta e o strategie pierzătoare. Hai să îți zic de ce:
1. Majoritatea dintre cei care văd că prețul e peste bugetul lor nici nu mai te contactează.
2. Oamenii când caută anunțuri pe site-uri setează o limită maximă de preț și astfel te ratează(nu apari în rezultatele căutărilor).
3. Extrapolând: dacă am un apartament pe care vreau să il vând la 100 de mii, hai să îl pun la un milion și se bucură omul că îi las 900 de mii. Ce Doamne iartă-mă…
Cu cât e mai departe prețul de listare față de prețul de vânzare, cu atât şansele scad.
Culmea e că am auzit chiar oameni care au făcut asta și ziceau că “uite ce e pe piața imobiliară, e o nebunie, prețurile tot cresc”. Păi măi oameni buni, chiar voi le creșteți din cauză că ori vreți mai mult decât prețul pieței, ori aveți strategia că faceți voi mare discount și așa vindeți.
Ca să nu mai zic că pui tu o casă cu prețul mare și apare altul care vrea să vândă, îți vede anunțul și o pune la preț și mai mare. “Pai cum?!? Ăla cu casa mai urâtă ca a mea să ia prețul ăla? Clar a mea valorează mai mult”.
Da, una din cele mai des întâlnite greșeli e supraevaluarea proprietății pe care proprietarul o face pentru că e legat emoțional de ea. Realmente, cu toții suntem subiectivi când e vorba de bunurile proprii.
Deci și prin urmare, hai să concluzionăm.
– prețul de listare trebuie să fie cât mai aproape de prețul la care se va vinde. Cu cât mai mult exagerezi cu prețul cerut, cu atât mai mult te îmobogățești în imaginație și pierzi în realitate.
– cel mai bun lucru pe care îl poți face înainte de a pune proprietatea la vânzare este o evaluare. Și preferabil nu tu, proprietar implicat emoțional și fără nicio abilitate de a face o evaluare corectă. Nu, nu tu. Apelează la un profesionist: ori un evaluator autorizat, ori un agent imobiliar specializat pe segmentul de proprietăți din care face parte și imobilul tău. E valabil și pentru cumpărători: ca să nu plătiți cât nu face.
Spor la tranzacționare!
One thought on “Anunțuri imobiliare: preț redus”